Stäng

Pressmeddelande: Beslut om badhus och Småskolan i kommunstyrelsen

Svedala kommun planerar att bygga ett badhus i Svedala. Det beslutade kommunstyrelsen på sitt sammanträde igår. Dessutom tog man beslut om att ersätta Småskolan med en ny byggnad som ska innehålla samlingslokal, mötesrum och arbetsplatser för kommunhuset.

Planerna för Svedala kommuns nya badhus utgår från ett förslag i en tidigare utredning som gjordes 2018. Den visar på en anläggning med utrymme för en motionsbassäng, en undervisningsbassäng, en grund barnpool samt relaxavdelning med bastu och bubbelpool.

– Det är glädjande om vi kan tillgodose invånarnas önskemål om badhus i kommunen. Vi har ordnad ekonomi och kan fortsätta ha en hög kvalitet inom våra kärnverksamheter och samtidigt satsa på ett badhus, säger kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M). 

Nu inleds en förstudie om möjligheten att bygga badhuset bredvid det befintliga utomhusbadet och sporthallen, i Svedala tätort, vilken är den plats som utredningen rekommenderade. 

– Vi tänker oss att det blir ett större idrottscentrum för fritid, rekreation och skolidrott. Badhuset blir ett familjebad där generationer kan leka och njuta tillsammans och där vi kan bedriva simundervisning och öka folkhälsan, säger Linda Allansson Wester.

Enligt beräkningar kommer det kosta runt 200 miljoner kr att bygga badhuset, med en årlig driftkostnad på 15 miljoner kr. Kommunstyrelsen beslutade även att en uppdaterad kalkyl ska redovisas i budget 2023-2025.

Småskolan ger plats för samlingslokal, mötesrum och arbetsplatser

Även Småskolan, som ligger intill kommunhuset i Svedala, var uppe på kommunstyrelsens bord. Idag utnyttjas den inte till sin fulla potential, och är dessutom i stort behov av underhåll. Samtidigt efterfrågas en större samlingslokal i tätorten samt fler mötesrum och arbetsplatser för kommunhuset. Därför beslutade kommunstyrelsen att ersätta Småskolan med en ny byggnad.

Beslutet innebär också att det ska tas speciell hänsyn till behoven hos föreningar som finns eller har funnits i kvarteret Hjorten och Folkets hus. Dessa behov ska lösas i den nya byggnaden eller på annat sätt.

– Föreningarna i Svedala har önskemål om en större samlingslokal, men även mötesrum och arbetsplatser för kommunorganisationen ska ingå i bygget eftersom kommunhuset inte riktigt räcker till. Till exempel är cirka 20 personer utlokaliserade till andra lokaler i dag, säger Linda Allansson Wester. 

Den nya byggnaden ska ha avtryck från Småskolan. Ambitionen är att återanvända tegel för till exempel en konstnärlig gestaltning i eller på byggnaden.    

– Samtidigt får vi en ny och tidstypisk arkitektur i Svedala centrum med funktionella och moderna lokaler som möter dagens krav och önskemål på god arbetsmiljö. Det är också en aspekt på samhällsutveckling. Jag tror det kommer bli jättebra, säger Linda Allansson Wester.

Pressträff

Vi vill påminna om pressträffen med kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) idag kl 9:00 på kommunhuset i Svedala. Anmäl dig i kundservice.

Välkommen!

För mer information

Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande, telefon 070-947 81 32, linda.allanssonwester@svedala.se.

Publicerad 2021-12-14 kl 08:51
Sidansvarig: Linda Holst