Stäng

Medicinska insatser inom skolhälsovården

Kontakt

Sara Åberg
Chef Barn- och elevhälsan
040-626 86 02
sara.aberg@svedala.se
Elin Leander
Medicinskt ledningsansvarig skolsköterska
040-626 88 66
elin.leander@svedala.se

Skolhälsovårdens medicinska insatser i kommunens grundskolor är till för alla elever från förskoleklass till och med gymnasiet. All verksamhet är kostnadsfri. Alla behöver få sin hälsa uppmärksammad ibland. Detta är särskilt viktigt under uppväxtåren. Till skolsköterskan kan eleverna gå med alla sorters problem, stora som små.

Inom Elevhälsas medicinska insatser ligger tyngdpunkten på förebyggande arbete samt viss gruppbaserad verksamhet. De hälsosamtal som skolsköterskan har med både elever och föräldrar är mycket viktiga. Samtalen hålls för att kunna avgöra var de största behoven finns.

Eleven kan själv uppsöka skolsköterskans öppna mottagning för att få råd och omvårdnad. Vi kan också erbjuda enskilda elever extra hälsokontroller vid behov. Skolläkarresurserna är behovsrelaterade och koncentreras till skolrelaterade problem. Kontakt med skolläkaren förmedlas via skolsköterskan.

Skolsköterskan och skolläkaren har tystnadsplikt.

Broschyr: Medicinska elevhälsan (uppdaterad 2021)

Detta erbjuder vi

Uppföljning av enskilda elever sker varje år efter elevens behov.

Förskoleklass

Uppföljning av enskilda barn från barnhälsovården. Hälsobesök tillsammans med elev och förälder. Vi gör längd-, vikt-, syn- och hörselkontroll. Under hälsosamtalet pratar vi om tidigare hälsotillstånd, diskuterar sömn-, kost- och motionsvanor. Vi pratar också om hur eleven trivs i skolan och hur kamratrelationerna fungerar.

Årskurs 2

Hälsobesök med längd- och viktkontroll. Vaccination erbjuds mot mässling, påssjuka och röda hund.

Årskurs 4

Hälsobesök med längd-, vikt- och skolioskontroll. Vi har ett hälsosamtal om kost-, motion- och sömnvanor. Vi pratar också om trivsel, kamratrelationer, pubertet och annat som en 10-åring kan fundera över.

Årskurs 5

Gruppbaserad verksamhet om pubertet. I årskurs 5 erbjuds HPV-vaccination för både pojkar och flickor.

Mer information om vaccinationen på 1177.se (Vårdguiden)

Årskurs 7

Hälsobesök med längd-, vikt- och skolioskontroll. Vi har också en medicinsk studie- och yrkesvägledning. Vi har ett hälsosamtal om kost-, motion- och sömnvanor. Vi pratar också om trivsel, kamratrelationer, pubertet, tobak-, alkohol- och drogvanor samt annat som en tonåring kan fundera på.

Årskurs 8

Vaccination erbjuds mot stelkramp, difteri och kikhosta. Viss gruppbaserad verksamhet.

Årskurs 9

Viss gruppbaserad verksamhet.

Årskurs 1 på gymnasiet

Alla erbjuds hälsosamtal då vi bland annat talar om skolsituationen, kamratrelationer, eventuella hälsoproblem, kost- och motionsvanor, tobak- alkohol- och drogvanor, sexualitet, preventivmedel och smittskydd. Vid besöket kontrolleras längd och vikt.

Publicerad 2016-05-03 kl 14:59
Sidansvarig: Alexandra Kvist
Uppdaterad 2023-10-27 kl 15:13