Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

Hjälpmedel

Kontakt

HJÄLPMEDELSANSVARIG
Liselotte Strandberg, arbetsterapeut
040-626 83 13
liselotte.strandberg@svedala.se
HJÄLPMEDEL ARBETSTERAPEUT
Bara/Klågerup
040-626 85 39
Svedala väster
040-626 83 11
Svedala öster
040-626 83 12
Socialpsykiatri
0709-47 84 75
HJÄLPMEDEL FYSIOTERAPEUT
Bara/Klågerup
040-626 84 56
Svedala väster
040-626 85 37
Svedala öster
040-626 83 31

Kommunens arbetsterapeuter och fysioterapeuter ansvarar för att du efter bedömning får rätt hjälpmedel utifrån ditt behov eller din funktionsnedsättning.

Vi provar ut och förskriver exempelvis rullstolar, rollatorer, hygienhjälpmedel, personlyftar och vårdsängar.

Kommunens ansvar

För personer över 20 år ansvarar kommunen för rullstolar, rollatorer, hygienhjälpmedel, personlyftar, vårdsängar med mera.

Fysioterapeuten bedömer behov av och förskriver gång- och vissa träningshjälpmedel, till exempel rollator och bencykel. Arbetsterapeuten bedömer behov av och förskriver övriga hjälpmedel, till exempel toalettförhöjning, duschpall, rullstol, tyngdtäcke och tidshjälpmedel.

För bedömning av hjälpmedelsbehov utgår en avgift à 80 kronor per bedömning.

Svedala kommun, tillsammans med nio andra kommuner, har ett avtal med Sodexo som levererar, reparerar och underhåller alla våra hjälpmedel.

Underhåll och reparationer  

Hjälpmedel är ett lån av kommunen och det är du själv som ansvarar för rengöring. På manuell rullstol, lyft och vårdsäng genomförs förebyggande tekniskt underhåll en gång per år enligt kommunens avtal med Sodexo. 

Fel på ditt hjälpmedel

Om det uppstår fel på ditt hjälpmedel ska du kontakta din arbetsterapeut eller fysioterapeut . Ett trasigt hjälpmedel bör inte användas.

Återlämning

När ditt behov av hjälpmedel upphör ska det snarast återlämnas. Hjälpmedel återlämnas måndag-fredag, dagtid till Toftaängen, Toftavägen 37 i Svedala. Hjälpmedlet ska vara väl rengjort och märkt med namn och adress.

Broschyr Information om lån av hjälpmedel

Region Skånes ansvar

Region Skåne ansvarar för elektriska rullstolar, kommunikationshjälp-medel, vissa sittanpassningar samt hjälpmedel vid syn- och hörselnedsättningar. Region Skåne ansvarar även för alla hjälpmedel till barn och ungdomar upp till 20 år. 

Hjälpmedelsguiden Skåne

Hjälpmedelsguiden Skåne hittar du information runt såväl den kommunala som regionala hjälpmedelsverksamheten i hela Skåne.

Andra sätt att finna bra hjälpmedel

Utöver de hjälpmedel som kommunen och regionen förskriver finns det enkla och bra produkter som kan ge stöd i vardagen och som man kan köpa själv. 

Inköpsställen och kontaktuppgifter till företag om du som privatperson önskar hyra hjälpmedel

 

Publicerad 2016-03-24 kl 10:57
Sidansvarig: Moa Blom
Uppdaterad 2021-01-15 kl 13:22