Skriv ut sidanSkicka till facebook

Svedala kommun, det perfekta läget!

Bilds som visar skyltar till Svedala, Lund och Trelleborg

Svedala är en expansiv kommun där inflyttningen till nya bostadsområden är stadig. Bygden är levande och här finns ett aktivt näringsliv. Väderkvarnarna i Aggarp och Skabersjö är välkända siluetter i landskapsbilden och de många slotten ger landskapet sin speciella karaktär.

Evenemanget Sommarrock Svedala har i flera år satt vår kommun
på kartan. Under både 2014 och 2015 ägde den stora golftävlingen Nordea Masters rum på PGA National. Sturup Raceway, Bokskogens golfklubb och spjutspetsen PGA National ger Svedala kommun en unik ställning i regionen – en dynamisk plats för upplevelser.

Svedala
Med Malmö Airport inom kommungränsen och på bekvämt avstånd från Öresundsbron är Svedala tätort strategiskt belägen, just där E65 och väg 108 korsas. Av kommunens runt 20 000 invånare bor ungefär 10 000 i Svedala tätort. Pågatågens täta avgångar samt direkttåg från Danmark med Öresundståget bidrar till känslan av storstadsregion med småstadens fördelar. Enkelt uttryckt - ett perfekt läge.

Rekreation
I Svedala kommun finns flera möjligheter till övernattning i form av hotell, bed & breakfast och bo på lantgård.

Friluftsbad finns i Svedala och Bara samt i Pude sjö nära Hyby kyrka. Traktens kullar och vidder erbjuder fantastiska golfupplevelser på flera golfbanor.

I Torups rekreationsområde, mitt i Bokskogen, finns motionsslingor, dusch och bastu, Statarmuseet och skolmuseet, caféer och Torups slott med tillhörande park. Skåneleden och Östersjöleden går genom kommunen.

Natur
Vår natur är rik och mångfacetterad, ja många gånger helt unik. Här finns lummiga gamla skogar, örtrika betesmarker, orkidérika kärr och ett brett spektrum av vattenmiljöer. Allt finns inrymt i ett varierat och spännande kultur- och jordbrukslandskap, där vyer över kullar, skogsdungar och sjöar avlöser varandra. Även i ett nationellt perspektiv är naturen i Svedala unik genom sitt läge i den sydligaste och klimatmässigt varmaste delen av Sverige.

Historia
Där Söderslätt övergår i det Sydskånska sjö- och backlandskapet ligger Svedala. Här har inlandsisen skapat ett varierat landskap som genom årtusenden formats av människan. Arkeologiska fynd visar att trakten varit en omtyckt plats sedan forntiden.

Lindholmens borg, vid Börringesjöns nordvästra strand har stolta anor. Härifrån styrde unionsdrottningen Margrethe I, ”Kung Byxlös”, de nordiska länderna i slutet av 1300-talet. Idag finns borgkullen kvar
och man kan ana vallgravarna under gräsets gröna matta. Torup är ett av Skånes bäst bevarade renässansslott. Svedala är kommunen med ovanligt många kyrkor, flera med anor från medeltiden. Törringe kyrka omgärdas av en medeltida ringmur som har sina äldsta delar från 1100-talet.

Vid Pågatågstationen i Svedala tätort står den gamla stationsbyggnaden kvar som ett stolt minne från 1870-talet då järnvägen kom till Svedala. Med järnvägen följde ett industriellt uppsving. Socker- och tegelbruk samt tillverkning av jordbruksmaskiner gjorde att hjulen började snurra allt snabbare. I tätorten finns flera tegelbyggnader bevarade, både enklare bostadshus och patriciervillor.
Senast uppdaterad:2015-12-22
Självservice, e-tjänster

Byt bild
Kontaktuppgifter Svedala kommun
Knapp till formulär för att lämna synpunkter
Knapp till evenemangskalender.
Knapp för att se lediga jobb i kommunen.
Klicka på bilden för att läsa mer om Finsam-projektet, JobbiFokus.
Länk till information om flyktingsituationen
Länk till ansökan om bygglov och information om byggfrågor
Länk till informationssida om bredband och fiber.
Länk till webb-tv som visar kommunfullmäktige.
Länk till Kvutis - Utbildnings hemsida om stöd för dig som arbetar inom skola i Svedala.
Länk till kontaktuppgifter för dig som vill fråga din politiker.
Länk till information om var barn och unga med psykisk ohälsa och deras familjer vänder sig för att få vård, stöd och hjälp.
Länk till information om biblioteken i Svedala, Klågerup och Bara.
Länk till information om byggprojekt och tomtkö i kommunen.
Anläggningsprojekt i Svedala kommun